T R E
Slovenija       
TRE logo

Z metodo TRE boste spoznali
zdravilno moč samodejnega
nevrogenega tresenja za
 sproščanje travm, stresa,
napetosti in bolečine

 

Revolucionarna metoda TRE - Trauma Releasing Exercises  

                  Uradna stran TRE v Sloveniji

 


TRE® (Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises)

Vaje za spro
ščanje stresa, travme in napetosti

Vaje za sproščanje travm, stresa in napetosti (TRE) je razvil dr. David Berceli z namenom, da bi posamezniki lahko sprostili posledice travmatičnih izkušenj, ki so jih te pustile na njihovih telesih/psihi. Naša vsakodnevna življenja so polna majhnih in večjih bolečih izkušenj, stresa in napetosti in ne zgodi se redko, da se njihovega vpliva na naš um in telo sploh ne zavedamo.

TRE je proces, ki vključuje vrsto specifičnih lahkih vaj, s katerimi rahlo utrudimo naše mišice v nogah in medenici. Mišični odzivi sprožijo dele primitivnih predelov možganov, ki so vključeni v samodejnem odzivu na travmatičen dogodek.
Posledično nevrogeno tresenje nato popolnoma samodejno vzdržuje možgansko deblo. Čeprav se tresenje začne izven našega zavestnega nadzora velja, da to tresenje lahko ustavimo kadar koli to želimo.

Ko se vaj TRE naučite in jih tudi razumete, te postanejo odlično brezplačno orodje za samopomoč, ki vam bo koristno služilo skozi vaše celo življenje.

Zaradi rednega zmanjševanja učinkov stresa boste imeli veliko večjo možnost za bolj uravnoteženo, mirno, zadovoljno in zdravo življenje.

Ker ozdravitev poteka na številnih različnih ravneh, kar posledično pripomore k zmanjševanju stresa in napetosti v telesu, TRE prinaša tudi sekundarne koristi, ki zajemajo mnoga področja našega življenja, ki jih navajamo v nadaljevanju:

 • Odziv na TRE in njene blagodejne koristi je mogoče občutiti takoj.

 • TRE s telesa pomaga odstraniti globoko zadržano fizično napetost, kar  celotnemu organizmu omogoči, da ponovno ustvari boljše ravnovesje v katerem vsi njegovi sistemi delujejo v večji harmoniji.

 • TRE lahko prinese olajšanje vsakomur, ki je izkusil kakršnokoli travmo v kateremkoli obdobju svojega življenja. To velja prav za vsakega prebivalca našega planeta! Kopičenje posledičnih vzorcev travmatskih izkušenj se lahko prične že ob rojstvu in nadaljuje skozi vse življenje.

 • TRE koristi posameznikom, ki se soočajo s trenutnim ali dolgotrajnejšim stresom, imajo težave s spanjem ali se počutijo utrujene in brez energije. TRE namreč spodbudi globlji in mirnejši spanec.

 • TRE pomagajo blažiti tudi pretirane čustvene odzive in sprošča um, kar lahko posamezniku olajša soočanje z vsakodnevnimi zahtevami.

 • TRE je izjemno koristna tudi za posameznike, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo (Posttraumatic stress disorder - PTSD). Posttravmatska stresna motnja opisuje stanje, ki sledi nerazrešeni travmi. Posameznik namreč vedno znova podoživlja akutne posledice travmatičnega dogodka. Takšno stanje navadno traja še dolgo po tem, ko se je nek travmatičen dogodek že pripetil. Posttravmatsko stresno motnjo lahko sprožijo spomini, izkušnje, ki spominjajo na travmatičen dogodek in pogosto tudi situacije, ki jih posameznik ne more nadzorovati.

 • TRE pomaga zmanjševati bolečine in prekomerno napetostv mišičnem sistemu in izboljšuje našo držo in splošno fleksibilnost. Učinkovita pa je tudi pri odpravljanju starih poškodb, bolečin v hrbtu.

 • TRE posameznika vodi k opustitvi oziroma hitremu razreševanju travm v situacijah, kot so naravne katastrofe in katastrofe, ki so povzročene s strani človeka (na primer: vojne), kar pomeni, da dejansko zmanjšuje možnost zakasnejši nastanek posttravmatske stresne motnje. TRE je bila uspešno uporabljena kot orodje za samopomoč pri posameznikih, ki so se nahajali v vojnih območjih po vsem svetu, travmatiziranih vojakih, ki so se vračali iz vojne, pri reševalcih, policiji, gasilcih in zdravstvenem osebju.

 • TRE je mogoče učinkovito uporabljati tudi v postopku okrevanja pri športnikih in po vseh športnih aktivnostih.

 • Z redno vadbo nam TRE pomaga pridobiti občutek mirnosti, manjče zaskrbljenosti in večje prizemljenosti, brez da bi v naš um vdirale misli, občutki in čustva, ki so povezana s preteklimi travmami. Polega tega pa nas redna vadba dela tudi bolj čustveno odporne in stabilne.

 • TRE lahko izboljša vsa naša razmerja. Z zmanjšanjem ali odstranitvijo konfliktov znotraj nas samih, se vse manj konfliktov pojavlja tudi v našem življenjskem krogu, zmanjšajo pa se tudi naši odzivi na psiho-emocionalna stanja drugih.

 • TRE je mogoče vključiti v manualne terapije (Bownova terapija, masaža, akupresura, kiropraktika, akupunktura, pilates in joga), pri vseh oblikah pristopov do duševnega zdravja in pri večini poklicev (medicina, zdravje pri delu, izobraževanje itd.).

 • TRE so lahko zelo koristne tudi pri obvladovanju stresa, ki je povezan z delom in pri zmanjševanju konfliktov v delovnem okolju. TRE se lahko uvede v podjetja in organizacije in tako pomaga zmanjševati stres na delovnem mestu in posledično odsotnost z dela med zaposlenimi.   
TRE je preprosta in cenovno dostopna ter učinkovito deluje pri ponovni vzpostavitvi oziroma »oživitvi« človeškega telesa, srca in duha …


TRE se pogosto poučuje v skupini, vendar to ne velja za tiste posameznike, ki so hudo travmatizirani in so zaradi tega povsem onesposobljeni ali za osebe z zgodovino psihiatričnih bolezni. Ti posamezniki naj za vodstvo skozi vaje TRE poiščejo pomoč strokovnjaka za duševne bolezni, ki je obenem tudi certificirani inštruktor za metodo TRE.
 

 

 < Domov