T R E
Slovenija       
TRE logo

Z metodo TRE boste spoznali
zdravilno moč samodejnega
nevrogenega tresenja za
 sproščanje travm, stresa,
napetosti in bolečine

 

Revolucionarna metoda TRE - Trauma Releasing Exercises  

                  Uradna stran TRE v Sloveniji

 

 


Pogosto zastavljena vpra
šanjaKako se naše telo odzove na stres in organizmu grozeče situacije?

Naše telo se v primeru stresnih ali travmatičnih situacij samodejno odzove z borbo, upiranjem, begom ali pa otrpne, zamrzne. Ti vgrajeni odzivni mehanizmi nam zagotavljajo kratkoročno preživetje, saj nas povrnejo v čustveno in/ali fizično varnost.

Ko se prizadevanja telesa za povrnitev v mirno in uravnoteženo stanje (po tem ko je neka grožnja že minila) izkažejo za neuspešna, mišična napetost, ki je posledica prvotnega odziva, še naprej ostane aktivirana.
Ko takšen vzorec zaradi ponavljajočih se stresnih/travmatičnih izkušenj postane kroničen, naše telo razvije simptome, kot so: bolečina, izčrpanost, tesnoba, potrtost, plitvo dihanje, zategnjene mišice, panika, vznemirjenje, sitnost, izguba spomina, prekomerno uživanje alkohola in drugih substanc.

Ali se vsi tresemo na enak način?


Ker smo med seboj povsem drugačni in edinstveni, to velja tudi za način, kako doživljamo tresenje. Ko se sprošča mišična napetost, se tresenje izraža z velikimi ali majhnimi tresljaji, medtem ko so vzorci sproščanja popolnoma različni in edinstveni za vsakega posameznika.

Vaše telo se bo treslo tako kot se mora, da sprosti svoje specifične vzorce mišične zategnjenosti. Morda boste opazili tudi, da se ti vzorci spreminjajo vsakokrat, ko izvajate TRE.

Ali se bom po izvajanju TRE počutil sproščeno ali polnega energije?

Nekateri ljudje se po TRE počutijo mirno in polni energije, medtem ko se drugi počutijo mirno in sproščeno. Zelo hitro boste odkrili v katero izmed obeh kategorij spadate vi, zato boste lahko določili najboljši čas v dnevu za izvajanje TRE .

Ali je izvajanje TRE varno za vsakogar?

Obstaja nekaj področij, kjer izvajanje TRE ni priporočljivo (na primer: nosečnost, hude bolezni, nestabilen krvni tlak, nedaven kirurški poseg …). Ljudem, ki trpijo za psihiatričnimi motnjami se priporoča, da TRE izvajajo pod nadzorom strokovnjaka za duševne bolezni, ki je obenem tudi certificirani inštruktor za TRE.

Mislil sem, da je travma le v glavi?

Dandanes je dobro raziskano in sprejeto dejstvo, da travma prežema naše celotno bitje in ne zgolj naš um. Prav tako velja, da naše telo z mišičnimi krčitvami oziroma kontrakcijami zadržuje nesproščeno obrambno energijo, ki ni bila sproščena v času nastanka travmatičnega dogodka. Naša zavestna preprečitev tresenja za sprostitev travme nas vodi do večine naših težav. Družbeno pogojevanje in prepričanja glede izkazovanja strahu in tresenja, zlasti v javnosti, nas vodijo do konflikta z našim najdragocenejšim in najmočnejšim zdravilnim odzivom, ki ga posedujemo.

Ali bom med izvajanjem TRE čustveno obremenjen?

Večina ljudji med TRE procesom ne občuti čustev. Spet drugi lahko čutijo nastajanje čustev, in sicer z ali brez povezanih travmatičnih spominov ali misli. Oba primera sta povsem normalna.
Nevrogeno tresenje sprošča vzorce mišične napetosti, ki se zadržujejo v telesu. Takšna sprostitev vzorcev omogoča, da s travmo povezana globoko zasidrana čustva, misli in spomini pojavijo na površje. Če bo potrebno, vas bo inštruktor vodil skozi postopek, vas podpiral in pokazal način za ustavitev tresenja.
Metoda TRE spoštuje in spodbuja individualne odzive in samonadzor med tresenjem, katere boste prilagodili svojim lastnim potrebam.

Ali bom moral govoriti o svoji travmi in stresu?

Nikakor ne, čeprav smo bili  v preteklosti prepričani, da je za opustitev oziroma razrešitvijo travme potrebno obnavljati našo celotno travmatično zgodbo, občutke. Dr. Berceli vedno poudarja, da je za dokončno razrešitev travm in stresa  v proces vednopotrebno vključiti tudi naše telo. To dejstvo, ki postaja vedno bolj sprejeto tudi med vrstami strokovnjakov na mentalnem področju, je med drugim tudi razlog za njihovo vedno večje zanimanje in udejstvovanje na delavnicah TRE. 

Večina posameznikov brez problemov sledi in nadzoruje svoje fizične ali čustvene odzive  med nevrogenenim tresenje brez,  da bi jim bilo potrebno govoriti o travmatičnem dogodku ali aktivirati čustvene in ostale sprožilce.

Naš organizem se s travmo in njeno razrešitvijo sooča na mnogih ravneh, od katerih se večina nahaja pod našim zavestnim zavedanjem. Zgodbe o travmah in stresu so za nas pomembne, vendar pa med procesom TRE igrajo manj pomembno vlogo.


Sem preveč sramežljiv, da bi se tresel v skupini neznancev. Ali naj se kljub temu udeležim delavnice TRE?

Občutek sramu je sprva povsem običajen za nas vse, vendar ta čustva izginejo takoj, ko pričnemo z vajami in se osredotočimo na lasten proces tresenja. Popolnoma boste prevzeti od sledenja tresenja v vašem telesu, vendar pa se boste obenem zavedali tudi drugih udeležencev v vaši skupini. Med procesom tresenja prevlada inteligenca našega telesa, zato se naš ego lahko sprosti in umiri, naša predhodna sramežljivost pa posledično hitro mine.

Ali so vaje TRE nadomestilo za druge zdravstvene storitve?

TRE ne nadomešča sodobne medicine ali psihoterapevtskih pristopov, vendar pa je lahko zelo učinkovit dodatek k vsem vašim trenutnim oblikam zdravljenja.

Ali moram pridobiti certifikat, če želim delati tudi z drugimi ljudmi?

Če se boste TRE učili za svojo lastno uporabo, potem vam za pomoč vašim družinskim članom ni potrebno pridobiti certifikata in dokazljive usposobljenosti. Kljub temu ne smete podcenjevati globine, moči in morebitnega odziva posameznika na postopek. Slednje še zlasti velja za primer, če boste s TRE delovali zunaj vaše ravni usposobljenosti in certifikacije TRE. V tem primeru boste namreč morali prevzeti popolno odgovornost za morebitne nepričakovane odzive na vaša dobronamerna dejanja.

Če je TRE nekaj kar vas privlači in bi si želeli obogatiti obseg orodij z namenom še večje pomoči ljudem in sebi, potem boste morali opraviti zahtevani certificirani program, ki vključuje dodatno usposabljanje in finančni vložek.

Ali je o TRE na voljo kakšno uradno gradivo v slovenskem jeziku?

Dr. Bercelijeva knjiga »TRE: Revolucionarna nova metoda za ozdravljenje stresa in travme-Vaje za Sproščanje Travme« bo na voljo za naročilo preko Amazon.com.

Na delavnicah bodo na prodaj tudi njegove brošure z naslovom »Vaje za sproščanje travme,« ki obsega šestnajst strani odličnih napotkov in fotografije vaj TRE. To brošuro bo mogoče naročiti tudi kasneje.

Podatki o nakupu knjige in brošure bodo objavljeni na tej spletni strani. Obvestili pa vas bomo tudi preko e-pošte, če nam boste posredovali vaš e-naslov preko  kontaktnega obrazca, ki se nahaja na strani "Kontakti".


< Domov